Mi a program célja?
Az általános iskolák 1-6. évfolyamos tanulóival megkedveltesse a zöldségeket, gyümölcsöket, ezáltal hosszú távon emelje a korosztály zöldség-, gyümölcsfogyasztását, így hozzájáruljon az egészséges táplálkozási szokások kialakulásához, valamint a túlsúlyosság és az elhízás elleni küzdelemhez.
Az iskolagyümölcs-program keretében, milyen időszakokban szállíthatnak terméket?
A program 4 ún. teljesítési időszakból áll, amelyek a 2014/2015. tanévben a következők:
I. időszak: 2014. szeptember 01. – 2014. szeptember 28.
II. időszak: 2014. szeptember 29. – 2014. december 21.
III. időszak: 2015. január 12. – 2015. március 29.
IV. időszak: 2015. március 30. – 2015. május 03.
A termékek beltartalmi értékei
Az almában és a körtében megtalálható vitaminok:
A rózsafélék közé tartozó, egymással rokon két gyümölcs, az alma és a körte számos alfajjal rendelkezik, amelyek közül több hazánkban is megterem. A különféle fajták megjelenése és íze hol jobban, hol kevésbé eltér egymástól, mindenki megtalálhatja közöttük a kedvencét. Mindegyikre igaz azonban, hogy számos vitamint tartalmaznak, amelyek egytől-egyig nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre.
Az alma A, B és C vitamint is tartalmaz, igaz ez utóbbit csak kisebb mennyiségben. Az elsőnek a szem egészségében, a csontok fejlődésében és állaguk megtartásában, a hámszövet és a szőrzet megfelelő minőségének biztosításában van szerepe. A B vitamin egy egész vitamincsoportot jelöl, amely B1-től B12-ig tartalmazza a különféle vitaminfajtákat. Rendkívül sok helyen van a szervezetben pótolhatatlan szerepük: az idegrendszertől a hámszövetekig, az immunrendszertől az emésztésen át a psziché területéig nélkülözhetetlenek. A C vitamin az egyik legközismertebb vitamin, mindenki hallott már az immunrendszert erősítő, antioxidáns hatásáról.
A körte elsősorban a C vitamintartalmáról “híres”. Az immunrendszer erősítése révén generálja az E-vitamin termelést, továbbá K vitamint is tartalmaz, ami a véralvadás területén és a csontritkulás megelőzésében, valamint kezelésében játszik fontos szerepet. A K vitamin összességében segít kialakítani a szervezet calcium-egyensúlyát így nem csak hiány estén, de meszesedésekkel kapcsolatban is hathatós segítség lehet. Réztartalma igen erős antioxidáns hatással bír, pontosabban hatására a szabadgyökök egy adott csoportját megkötő antioxidáns enzim termelődik a szervezetben.
Az őszibarackban megtalálható vitaminok
100 gramm őszibarack mintegy 0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz, 100 g gyümölcs körülbelül 40 kalóriát tartalmaz. 85-90%-át víz alkotja. Niacin-tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. B-vitamin- és biotin-tartalma pedig kiváló haj- és bőrszépítő, emellett sok C-vitamin is található benne. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak, továbbá pektintartalma jót tesz a koleszterinszintnek.
Ásványi anyagokban gazdag: 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium található benne. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet állapotukon. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.
Európai Bizottság iskolagyümölcs honlapja:
http://ec.europa.eu/agriculture/sfs/index_en.htm
Érdeklődni:
Molnár Marianna (Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztály)
Tel.: 06 1/795-3943
E-mail: marianna.molnar@vm.gov.hu
Kapcsolat:
Szalánczi Edina
mobil: +36 30 643 28 51
email: szalanczi.edina@mateszfruct.hu
telefon: +36 96 517 265
fax: +36 96 517 266
Tájékoztató a 2014/2015. tanévi Nemzeti Iskolagyümölcs-programról