Határtalanul! 2016

 

 

A Határtalanul! pályázat keretében ebben a tanévben is lehetőségünk volt meglátogatni kishegyesi testvériskolánkat, az Ady Endre Kísérleti általános Iskolát. Utunk során bebarangoltuk a Vajdaságot, hogy megtekintsük a Délvidék legfontosabb magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékeit.

 

Látogatásunkat Szabadkán (Subotica) kezdtük. Megcsodáltuk a szecessziós stílusban épült belvárost, ez a stílusjegy megjelenik iskolánk épületén is. Megtekintettük Kosztolányi Dezső szobrát, valamint azt a gimnáziumot, ahol ő maga is tanult. Szabadka főterén megcsodáltuk a Zsolnay szökőkutat. A várostól ízletes fagyival búcsúztunk.

 

Utunk következő állomása Kishegyes volt. A Kátai tanyán érdekes programokkal vártak minket. Lehetőségünk volt lovagolni, szamaragolni, kocsikázni, játszani. A település pékmúzeumában kürtöskalácsot sütöttünk.

 

A második napot Szerbia jellegzetes péksüteményével, a burekkel indítottuk. A kiadós reggeli után az ország fővárosába, Belgrádba mentünk. A vár romjainál megemlékeztünk Nándorfehérvár hős védőiről, akik 1456-ban aratott győzelmükkel hatvan esztendőre megállították a török terjeszkedést. A délutánt Vajdaság fővárosában Újvidéken (Novi Sad) töltöttük. Megnéztük a Péterváradi erődöt, megismerkedtünk az erőd védelmét szolgáló kazamatával. Az erőd óratornyának titkát is megfejtettük. A nap zárása, a vacsora is jellegzetes szerb étel volt, a pljeszkavica (balkán burger).

 

A harmadik napot Kishegyesen kezdtük. Ellátogattunk a helyi temetőbe, ahol megnéztük az 1848/1849-es emlékművet. Guyon Richárd honvéd tábornok legyőzte Jellacsics horvát bán túlerőben lévő seregét 1849. július 14.-én. Ez után a település iskolájának tanulóival barátságos futballmérkőzést játszottak a tanulóink. Az iskola mindennapjaiba is betekintést nyerhettünk. Ebéd után elbúcsúztunk Kishegyestől. A határ előtt a Palicsi-tónál, Vajdaság egyik legkedveltebb szabadidős központjánál tettünk egy kellemes sétát, majd elbúcsúztunk a Vajdaságtól, Szerbiától.

 

Rengeteg élménnyel gazdagodtunk ebben a három napban. Fontos volt látni, hogyan élnek a vajdasági magyarok, mennyire őrzik magyarságukat, és hogy boldogulnak kisebbségben lévő nemzetiségként Szerbiában.

 

A képek, amiket a kiránduláson készítettünk, megtekinthetőek ITT

A videó megtekinthető ITT