Helyi Téma 2009. szeptember 1.

Megvan az utánpótlás

 

2009. szeptember 01.

 

Öt éve indult a kosárlabda oktatása a zuglói Herman Ottó Általános Iskolában és komoly eredmények születtek. Horváth Mária tanárnő fáradhatatlan munkájának köszönhetően többcsapatnyi fiú és lány kapta meg a kosarazáshoz szükséges alapokat. Nagy tervük, hogy Zuglóban egy komoly alsó tagozatos kosarasprogram alakuljon ki.

A tanárnő az alsó tagozatos csemetéket 2 csoportban, a Herman Sasok és Herman Pókok névre keresztelt csapatban oktatja. Akik később a sportág mellett maradnak, a Zuglói Sasok Sportegyesületben folytathatják a kosarazást. – Az edzéseken tanultakat a Kenguru-kupa mérkőzésein tehetik próbára a gyerekek – tudtuk meg Ronkay Lászlótól, a Zuglói Sasok edzőjétől. – Ez országos verseny, melynek budapesti csoportjában 40 csapat szerepel. A Herman Pókok már háromszor is bejutottak Budapest legjobb 10 csapata közé, ami azért nagyon nagy eredmény, mert a Pókok iskolai csapatként szerepelnek az egyesületeknek rendezett versenysorozatban. Idén a budapesti alapszakaszban a 2. helyezést érték el, ezzel a srácok kiharcolták, hogy részt vehessenek a bajnokok tornáján az ország legjobb 16 csapata között.

– A Pókok nem dőltek hátra elégedetten, hanem komoly felkészülésbe kezdtek. A heti három edzést ötre emelték, még a hétvégéket is a felkészülésre áldozzák. De megérte, mert a négynapos országos döntőn remekeltek az ifjú zuglói kosarasok, az előkelő 9. helyen végzett a csapat. Ráadásul két játékosuk bekerült a legjobb 5 pontdobó közé. Weisz András 170 ponttal a 4.

Steier Roland pedig 162 ponttal az 5. lett. A Zuglói Sasok támogatásával a kerületből még 5 csapat indult a Kenguru Kupában, melyek a budapesti alapszakaszból idén még nem jutottak tovább. A Jókai Általános Iskolából a Zuglói Sasok, a Telepes Tigrisek és a Telepes Tigriskölykök a Széchenyi Általános Iskolából, a Zuglói Sascsajok a Németh Imre Általános Iskolából, a Herman Sasok pedig a Herman Ottó Általános Iskolából képviselték az ország egyik legjobb utánpótlás-együttesét. A gyerekek mellett az egyesület idősebb csapatai is remekeltek a bajnoki szezonban. – Csapataink a budapesti bajnokságban indultak. Fiú gyermek korosztályban a Zuglói Sasok harmadik, a lány gyermek korosztályban, a Zuglói Sascsajok a 10. helyezést, a fiú serdülő korosztályban a Zuglói Sasok a 7., a fiú kadett korosztályban a Zuglói Sasok a 2. helyen végeztek. A férfi bajnokságban a Zuglói Öreg sasok a 4. helyet szerezték meg.

Két aranyéremnek is örülhettek a zuglói csapat játékosai és vezetői. A serdülő B csapat és a junior gárda ugyanis megnyerte a pontvadászatot. – Az idei szezont is komoly reményekkel kezdjük. A 96-os születésű csapatunk 2 éve az országos bajnokságban 2. helyezést ért el, most ismét korosztályuk legjobbjai közé kerülhetnek. Az 1998-as korosztályban fiúkat és lányokat is nevezünk. Reméljük, a kengurus sikereiket tovább folytatják. Szeretnénk újabb iskolákat is bekapcsolni a kengurus kosárlabdába, nagy tervünk hogy Zuglóban egy komoly alsó tagozatos kosaras programot teremtsünk.