Zuglói Lapok 2013. május 3.

Magyar felfedezők nyomába indulnak

 

 

XXIII. ÉVFOLYAM 8. SZÁM 2013. MÁJUS 3.

 

 

A Kaukázust és Közép-Ázsiát számos magyar tudós utazó kutatta a XIX. században és a XX. század első  évtizedében. Az idén közülük Vámbéry Ármin és Szentkatolnai Bálint Gábor halálának 100. évfordulójára  emlékezünk. A két magyar felfedező emlékére Budapestről több hónapos expedíció indul Közép-Ázsiába.
Az expedíció főszervezője Papcsák Ferenc polgármester, az Interparlamentáris Unió Közép-Ázsiai Tagozatának elnöke.
– Célunk, hogy közelebb hozzuk a közép-ázsiai térséget Magyarországhoz, és a fiatalok is megismerjék ezt a világot – mondta lapunknak a városvezető.
Az expedíció vezetője az extrém sportoló Hídvégi-Üstös Pál aki lóháton, tevén, úszva, hegyet mászva,  gyalogolva, futva, és egy mai magyar találmányt a Csepel Stringbike-kot segítségül hívva ó több mint 10 000 kilométert fog bejárni a két nagy magyar felfedező nyomában. 
A sportember vezette az expedícióhoz néprajzkutató, nyelvész, geológus, biológus is csatlakozik, akik az út során összegyűjtött információkat igyekeznek folyamatosan eljuttatni a diákokhoz és a társadalom minél szélesebb rétegeihez. 
– Nyolc fiatal kutatót viszünk magunkkal, akik feldolgozzák az expedíció teljes útvonalát, és összehasonlítják a  jelent a múlttal – mondta Hídvégi-Üstös Pál.
A május 11-én induló utazás lehetőséget teremt arra, hogy az internet, valamint tematikus tanórák segítségével  szinte élőadásban mutassák be a diákoknak és érdeklődőknek a mai Közép-Ázsiát. Az emlékexpedíció  kapcsán mintaprojekt indul a zuglói Hermann Ottó Általános Iskola tudásközpontjával, valamint a Szent István  Gimnáziummal együttműködve.
 
 
ZL