Zuglói Lapok 2013, május 30.

Egy zuglói diák madarai

 

 

XXIII. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2013. MÁJUS 30. 7.oldal

 

 

Orbán András a 2010-es év természetfotósáról, Máté Bencéről bemutatott film hatására kezdett el  madarakat fényképezni. A Tisza tavon és Albertirsán készült remek madárfotóival a Herman Ottó  Általános Iskola galériájában ismerkedhetett meg a közönség. Az ifjú tehetség nem csak a fotózásban, hanem a sportban és a tanulásban is kimagaslóan teljesít.

 

 

Orbán András, a Herman Ottó Általános  Iskola hetedik osztályos tanulója. A 14 esztendős fiatalember rendszeres résztvevője a kerületi  díjátadó gáláknak. Legutóbb a Bólyai matematikaversenyen elért hatodik helyezéséért, illetve a  kerületi fizika csapatversenyen való remek teljesítményéért (a hermanos csapat az első helyen végzett) jutalmazták.

Ezúttal azonban mégsem a tanulmányi eredményéért, hanem sokkal inkább a  hobbijáért érdemelte ki, hogy tehetségrovatunkban helyet kapjon. András 2011 karácsonyán a Spektrum TV műsorában találkozott Máté Bencével, a „láthatatlan madárfotóssal”. A természetfilm, illetve a madarak felkutatásának, megfigyelésének a tudománya olyannyira hatással volt rá, hogy  elhatározta, maga is madárfotós lesz. Előkapta hát a családi fényképezőgépet, mellyel korábban a közös nyaralásokat, illetve az iskolai ünnepeket örökí tették meg, és azzal bőszen kattintgatni  kezdett. András képei már ezzel a kezdetleges géppel is jók voltak, és a szülei látva fiúk lelkesedését,  úgy döntöttek, hogy egy komolyabb eszközzel is bátorítani fogják a hobbiját. Így történt, hogy a  zuglói diák tavaly egy nívós Nikon fényképezőgépet kapott, amivel aztán már komolyabb  madárlesekre is elindulhatott.

A nyár folyamán két területen is „dolgozott”. Albertirsán, ahol az idei  esztendő madarának választott gyurgyalagok életét tanulmányozhatta, illetve a Tisza tavon, ahol  Magyarország talán leggazdagabb madárvilágával találkozhatott. Képeiből, melyek között azért  nemcsak madárfotók, hanem virágot, rovarokat, lepkéket ábrázoló alkotások is találhatók, ősszel az  iskolájában kiállítást rendeztek.

Tószegi Attila, a Herman igazgatója elmondta, hogy az iskolai galériában ez volt az első alkalom, hogy  az egyik diákjuk képeiből rendeztek kiállítást. András tehetségével ekkor szembesülhetett mindenki,  és azóta nagyon sokan bátorítják őt, hogy minél többfelé mutassa be ezt a tudományát.

András idén az Év természetfotósa kiállításon is szívesen bemutatkozna, de mint önkritikus fotós elismerte,  gyelőre mindössze két olyan képet talált a munkái között, amelyet egy ilyen színvonalú rendezvényre  is alkalmasnak találna. Ezen a nyáron azonban ezt a számot mindenképpen növelni szeretné. Egyrészt  a Tisza-tavon, ahova feltétlenül visszatérne, illetve Olaszországban, ahova a szüleivel utazna, és ahol madárrezervátumokat is felkeresne. S, ha még nem mondtuk volna, a tehetséges fiatalember, ha  nem tanul és ha nem fotózik, az Újpest színeiben jégkorongozik. Jelenleg az U16-os csapatban játszik,  és mint csatár, megpróbál minden kínálkozó lehetőséget kihasználni. Ezt ugyanis természetfotósként  már megszokta.

Riersch Tamás