Zuglói Lapok 2011. szeptember 8.

Centenáriumi tanévnyitó

 

2011. szeptember 08.

 


Az idén századik születésnapját ünneplő Herman Ottó Általános Iskolának köszönhetően augusztus 31-én centenáriumi tanévnyitó helyszíne volt a Stefánia Kulturális Központ. Zuglóban ugyanis régóta hagyomány, hogy a központi tanévnyitó ünnepségnek az abban az esztendőben jubiláló iskola a házigazdája. Mivel a XIV. kerület az országban a legtöbb oktatási intézménnyel rendelkezik, minden évben garantálható egy-egy jubileum.

– A felmérések azt mutatják, hogy a gyerekek a szüleik után a tanárokban bíznak meg a legjobban – mondta a 2011–12-es tanévnyitó ünnepség díszvendége, dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. – Ez talán nem meglepő, ám az mindenképpen az, hogy egy másik felmérés alapján a felnőttek is a tűzoltók után a tanárokban bíznak meg a legjobban. Csak megjegyzésképpen: ebben a rangsorban az orvosok a hetedik helyen, a politikusok pedig az utolsón találhatók.
Dr. Aáry-Tamás Lajos szerint, ha az idei tanévben a gyerekek, a szülők és a tanárok az eddigieknél is jobban bíznak majd egymásban, akkor sokkal jobb eredményre lesznek képesek. Az eredményekhez persze az is szükséges, hogy a fenntartó minden lehetőséget megadjon az előrelépéshez. Dr. Ferdinandy István oktatásért felelős alpolgármester erről is beszélt az ünnepség résztvevőinek.
– A kormány most fogadta el az új közoktatási törvény koncepcióját, mely remélhetőleg hamarosan a Parlament elé jut, és jövő ősszel már hatályba is léphet. Mi itt Zuglóban azonban elébe mentünk a dolgoknak, mert úgy éreztük, nincs időnk még egy évet várni. Ezért már az elmúlt tanévben megkezdtük az átalakítást. Ez több pilléren alapul: idén bevezetjük az óvodai szűréseket a problémák minél korábban történő felderítése érdekében. Az általános iskoláinkban a 11-5-5-2-es modellt alkalmazzuk, azaz a diákoknak már ebben az évben heti 11 magyar-, öt matematika-, öt testnevelés és két énekórája lesz. Az alsó tagozaton már tavaly elkezdtük a diákok tudásszintjének felmérését, és legvégül kiemelném az idén százesztendős Herman Ottó Általános Iskolával közösen kidolgozott Zuglói Tehetségvonat program beindítását, melytől szintén nagyon sokat várunk.
Az idei tanévnyitó ünnepség házigazdája a centenáriumát ünneplő Herman Ottó Általános Iskola volt, mely intézmény nevében Tószegi Attila igazgató köszöntötte az ünnepség résztvevőit.
– Az iskolánk megalakulása két akarat eredménye volt. Egyrészt civil oldalról volt igény egy fiúiskola létrehozására (a szomszédban ugyanis egy leányiskola működött), másrészt az akkori vezetés egy iskolaépítési programot indított be. Ez utóbbinak köszönhető, hogy mostanában több iskola is a centenáriumát ünnepli a kerületben. Iskolánkban az 1980-as évek végén indult útjára az emelt szintű matematikaoktatás, melynek egyenes folytatása a tavaly elindított tehetségprogramunk.
A kerületi tanévnyitók hagyományai közé tartozik, hogy a fenntartó elismerésekkel jutalmazza az arra érdemes igazgatókat, óvodavezetőket, pedagógusokat és diákokat. Idén rendhagyó módon az ünnepelt iskola kezdte a díjátadást. Tószegi Attila a centenáriumra alapított Herman-gyűrűt elsőként elődjének, dr. Gyöngyösi Zoltánnénak adta át. Ezt követően dr. Ferdinandy István (képünkön) és Kovács Balázs alpolgármesterek Az „Év Diákja" elismerést adományozták Szlamka Zsófiának, a Szent István Gimnázium 12. évfolyamos diákjának, Pálinkás Lórántnak, a Zuglói Hajós Alfréd Magyar– Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8. osztályos diákjának, Kocsis Krisztinának, a Hunyadi János Általános Iskola 8. osztályos diákjának, Szépkúti Bencének, a Városligeti Magyar– Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8. osztályos diákjának, Báskay Jánosnak, a Herman Ottó Általános Iskola 8. osztályos diákjának, Dezső Daniella Krisztinának, a Teleki Blanka Gimnázium 12. évfolyamos diákjának, Pelyva Viktóriának, a Széchenyi István Általános Iskola 7. évfolyamos diákjának.
A 2010–11-es tanévben az Év Pedagógusa Díj elismerésben Medveczky Mária (Herman Ottó Általános Iskola), dr. Mostafáné Gombár Erzsébet (dr. Mező Ferenc Általános Iskola) és Kőházi Mária művésztanár (Munkácsy Mihály Általános Iskola) részesült.
Nyugdíjba vonulása alkalmából Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott Adamik Zsuzsanna, az Arany János Általános Iskola leköszönő igazgatója és Váczi Miklósné, a Rózsavár Óvoda nyugállományba vonuló vezetője.
A nyugállományba vonuló intézményvezetők közül Tremmel-né Druga Irma, Városligeti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Adamik Zsuzsanna, Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola volt igazgatója címzetes igazgatói, míg Oláh Mihályné, a Tücsöktanya Óvoda, Váczi Miklósné, a Rózsavár Óvoda és Turi Istvánné, a Meseház Óvoda leköszönő vezetője címzetes óvodavezető címet vehetett át.
Riersch Tamás