Zuglói Lapok 2011. április 28.

Elindult a tehetségvonat

 

2011. április 28.

 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által 2010-ben kiírt TÁMOP 3.4.3. „Iskolai tehetséggondozás" pályázatra („Szálljunk fel a tehetségvonatra!" címmel) az ország több pontjáról összesen 320 pályázat érkezett. A 22 nyertes között egy zuglói iskolák által alakított konzorcium is szerepelt. Méghozzá a lista elején, mivel a legmagasabb támogatást, 19 millió Ft-ot éppen a zuglói pályázat kapta.

– Ezúttal nem egyetlen intézmény, hanem egy konzorcium pályázott – mondta Tószegi Attila, a Herman Ottó Általános Iskola igazgatója. – A mi iskolánkon kívül – a Herman a konzorcium vezetőintézménye – a következő intézmények voltak a tagjai a nyertes konzorciumnak: a Szent István Gimnázium, a Kaffka Margit Általános Iskola, a Benedek Elek EGYMI és a Kincskereső Óvoda.

A TÁMOP 3.4.3. „Iskolai tehetséggondozás" program célja, hogy az intézményekben időben be tudják azonosítani a tehetségeket, akiket aztán személyre szóló módon tudnak majd fejleszteni. E célból a pályázók vállalták, hogy szakköröket, tehetséggondozó foglalkozásokat és versenyeket rendeznek.

– Nagy valószínűséggel azért kaphatott ilyen magas támogatást a zuglói pályázat, mert mi nem csak egy intézményben, hanem egy struktúrában gondolkodtunk. Mi ugyanis a tehetséggondozást az óvodától egészen az érettségiig tervezzük megvalósítani. S bár a program időtartama valóban csak egy év, a pályázat egy ötéves fenntarthatóságot ír elő számunkra, így tehát minimum hat évben kell gondolkodnunk.
Tószegi Attila elmondta, hogy a zuglói tehetséggondozásnak kiemelt területei vannak. Ezek közé a matematikát, a kommunikációt, a környezetvédelmet és a természettudományokat sorolta.
A pályázati támogatásból a konzorcium többek között egy Zuglói Tehetségnapot is szervezett. Erre április 12-én, a Szent István Gimnázium dísztermében került sor.
– A tehetséggondozás a kerület önkormányzata számára is fontos szempont – mondta dr. Ferdinandy István alpolgármester. – A közeljövőben egy saját, zuglói tehetségprogramot szeretnénk elindítani, mivel így az általános iskolai tehetséggondozás eddigieknél is jobban támogatható.
– Fél év alatt hat továbbképzésen 111 kerületi tanár vett részt – tette hozzá Tószegi Attila. – Nagyon fontosnak tartom, hogy mi, pedagógusok is képzettek legyünk, s hogy a tudásunkat át tudjuk adni a tehetséges zuglói fiataloknak.
A tehetséggondozás manapság divatos fogalomnak számít, de szerencsére a zuglói oktatási intézményekben komolyan is gondolják ezt. Az április 12-i tehetségnapon ezt be is bizonyították, hisz ezen a délutánon egymást követték a kiválóbbnál kiválóbb produkciók az Ajtósi Dürer sori színpadon.


Riersch Tamás