Zuglói Lapok 2012. június 21.

Élen jár Zugló a tehetséggondozásban

 


Az elmúlt években a hazai  oktatásban országos szinten is nagy hangsúlyt fektettek a tehetséggondozásra. A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy Magyarország számára a tehetségek kinevelése az egyetlen lehetőség, hogy tartani tudja a lépést a  fejlettebb országokal. A program egyre több intézményre terjed ki, de eddig még nem volt arra példa, hogy egy település  önállóan is kidolgozzon egy tehetséggondozó rendszert.

– A tehetséggondozás fontosságára akkor figyeltem fel, amikor alpolgármesterként az első TÁMOP-os rendezvényeken

részt vettem – mondta dr. Ferdinandy István a június 13-án a Teleki Blanka Gimnázium dísztermében megrendezett Zuglói Tehetségnapon. – Mikor láttam, hogy a TÁMOP-programokban résztvevő iskolák milyen eredményeket értek el, felmerült  bennem, hogy jó lenne a tehetséggondozást minél több iskolára kiterjeszteni. A Zuglói Tehetséggondozó Program  bevezetésének helyességéről az elmúlt egy év tapasztalatai tökéletesen meggyőztek, hisz a támogatásnak köszönhetően tíz  iskolában 63 pedagógust és több mint 600 diákot sikerült bevonnunk ebbe a programba. Azt pedig nem kell bizonyítani, hogy

minél több gyereket tudunk bevonni a programba, annál nagyobb esélyünk van a tehetségek felfedezésére. Arra pedig külön

is büszkék lehetünk, hogy ez a program először Zuglóban valósult meg.

Tószegi Attila,a  Herman Ottó Általános Iskola  gazgatója és a program felelőse elmondta, hogy az elmúlt egy esztendőben külön felkészítéseket, előadásokat szerveztek az  Arany János-, a Herman Ottó-, a Heltai Gáspár-, a Kaffka Margit-, a Liszt Ferenc-, a dr. Mező Ferenc-, a Széchenyi István-, a Zuglói Hajós Alfréd-, az Álmos Vezér Általános Iskolák (és Gimnázium) valamint a Teleki Blanka Gimnázium pedagógusai számára. Ősszel a Hermanban volt egy továbbképzés, tavasszal a Zuglói Hajósban találkoztunk, de a Telekiben is rendeztek  egy előadást ebben a témakörben. A június 13-i rendezvény az első esztendő évzáró programja volt, melyen mind a tíz  intézmény beszámolt az elért eredményekről, kicseréltük a tapasztalatainkat, és felkészültünk a következő esztendőre – mondta. Dr. Ferdinandy István alpolgármester a Zuglói Tehetségnapon bejelentette, hogy az önkormányzat ősszel még  fenntartóként mindenképpen támogatni fogja majd a program folytatását, januártól pedig, a fenntartóváltást követően mindent  megtesznek majd annak érdekében, hogy a tíz iskolában folytatódhasson az idén megkezdett munka. A cél az, hogy 2013  végére mind a tíz iskola, mely részt vesz a programban hivatalosan is tehetségponttá váljon – tette hozzá Tószegi Attila. – Ha  ezt a célt meg tudjuk valósítani, akkor mi leszünk az egyetlen település, ahol ilyen méretekben és ilyen szervezett valósul meg  a tehetséggondozás.

 

Riersch