Zugloilapok.hu 2013. május 13.

Bátor magyarok - útnak indult a Közép-Ázsia Expedíció

 

 

2013. május 13.

 

Neves magyar felfedezők nyomán tizennyolcezer kilométert tesz meg Közép-Ázsiába és vissza az a csoport, amelyet Papcsák Ferenc polgármester, az Interparlamentáris Unió Közép-Ázsiai Baráti Tagozatának elnöke indított útjára május 11-én.

 

 

 

A szervezésben is részt vevő kerületvezető a rendezvényen – amelyen a zuglói Hermann Ottó Általános Iskola növendékei is részt vettek – elmondta, elsősorban a fiatalok számára szükséges bemutatni Közép-Ázsia térségét, ahol ma is testvérként tekintenek ránk, magyarokra.
- Fontos a nyitottság – fogalmazott Papcsák Ferenc, aki egyúttal hangsúlyozta, a program egyik üzenete, hogy mi mindig is bátrak voltunk, ezt nem mellesleg ma, a közéletben is bizonyítjuk.

A velocipéddel, lóval, tevével, úszva, hegyet mászva, gyalogolva vagy éppen futva „utazó" Hídvégi-Üstös Pál extrémsportolót számos kutató és tudós kíséri el útjára. Az első pár kilométeren, a Kerepesi temetőig – Zugló polgármesterével együtt – még bringával mentek, és Vámbéry Ármin akadémikus, turkológus halálának századik évfordulója alkalmából rótták le tiszteletüket a tudós előtt. Papcsák Ferenc egyébként később egy hosszabb szakaszra is csatlakozik az expedícióhoz.
A vállalkozást csaknem kétévnyi szervezés előzte meg, a túra résztvevői között van geográfus, biológus és etnográfus, ők mind a Vámbéry Ármin, gróf Almásy György, Prinz Gyula, Déchy Mór, Szentkatolnai Bálint Gábor, Berzenczey László és gróf Zichy Jenő által kutatott helyszíneket vizsgálják meg, többek között azért, hogy az elmúlt évszázadokban bekövetkezett változásokat elemezhessék. A csapat Szerbia, Románia, Bulgária, Törökország, Irán, Türkmenisztán, Üzbegisztán után Kirgizisztánig megy, visszafelé Kazahsztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Oroszország és Ukrajna felé jönnek. A résztvevők meglátogatják a kunokkal rokon népek, a krimi tatárok leszármazottait és II. Rákóczi Ferenc utolsó lakhelyét is.
Hídvégi-Üstös Pál túlélési- és navigációs specialista, extrémsportoló, az expedíció teljes távját saját fizikai erejét használva teszi meg. A felkészülés során hajnalban futott, késő este kerékpározott, és közben mentálisan is készült a megmérettetésre. Útközben megmássza majd Törökország és Örményország határának közelében az Ararát hegyet, Iránban a Damavandot, és a grúz határnál az Elbruszt. Van rá esély, hogy átússza a Kaszpi-tengert is, legalábbis így tervezi az átjutást Türkmenisztánból Azerbajdzsánba.
A Közép-Ázsia Expedíció védnökei többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár.


Kacsoh Dániel