Feleltető rendszer

A szavazórendszer használata az angolórákon

 

 

A hatékony idegen nyelv (angol) oktatás és a digitális írásbeliség fejlesztése központi szerepet kap a 21. század iskolájában. Iskolánkban 2009 óta használunk szavazórendszert a felső tagozatos angolórákon.

 

A tanítási és tanulási folyamat egyik legfontosabb eleme a minél gyorsabb és pontosabb visszacsatolás. Azonnali visszacsatolást tesz lehetővé a szavazórendszer alkalmazása, aminek segítségével új lehetőségek nyílnak a tanórai értékelésben: a rendszer alkalmazásával biztosabb és pontosabb információt kaphatunk a diákokról, illetve minden egyes diák aktív részese az órának. A kérdés feltevése és a válaszidő lejárta után az osztályra vonatkozó eredmények megjelennek egy grafikonon.

 

A szavazórendszer és az interaktív tábla használata növeli a tanulói aktivitást, és csökkenti a számonkérés okozta stresszt az órákon. A rendszer használata során minden diák rendelkezik egy kézi egységgel, melynek segítségével, gombnyomással válaszol a számítógépről érkező kérdésekre.

 

Az Interwrite PRS kézi egység

 

A tanulók számára a technikai eszközök használata nagyon motiváló. Segíti őket az összpontosításban, biztonságérzetet ad nekik, fokozza az érdeklődésüket a nyelvtanulás iránt, s nem utolsó sorban sikerélményhez juttatja őket.

 

Az eszköz segítséget nyújt a differenciáláshoz, hiszen a kérdéseket a diákok képességeihez és érdeklődési köréhez lehet igazítani. A tanár látja, hogy melyik válasz melyik diáktól érkezik, a válaszokat utólag is meg lehet tekinteni, nyomon lehet követni az egyéni és a csoport szintű fejlődést egyaránt.